BIOGRAFIJA

POTOVANJE Z GLASBO

Image0024

Junij, mesec razkošne pomladi in prihajajočega poletja je tudi mesec, ko se je v Kopru rodil slovenski pevec, inštrumentalist in skladatelj Dušan Šandrič. Njegova družina (oče Ante, mama Emilija in sestra Ivanka), se je leta 1958 iz dalmacije (Otok Murter pri Šibeniku) preselila v Slovenijo natančneje v Piran, kjer je Dušan tudi odraščal in hodil v osnovno šolo. Po končani srednji šoli v Kopru, se je kot izjemno nadarjen glasbenik (predvsem pevec) odločil, da se bo začel profesionalno ukvarjati z glasbo.

Ko je začel prepevati, so mnogi o njem govorili v superlativih in poudarjali njegovo popolno pevsko tehniko, poln, lep in v vseh legah suveren glas. V prvih glasbenih skupinah je poleg petja igral tudi bas kitaro, pozneje pa se je spoprijel s kitarskimi solažami, akustična kitara pa je tako ali tako bila njegov glavni inštrument. Posnel in izdal je vrsto avtorskih in cover albumov, ustanavljal glasbene skupine, ter sodeloval z mnogimi glasbeniki in producenti. Njegova avtorska glasba je izvirna, privlačna,melodična, razumljiva, povedna, brez ekskluzivnosti in odmaknjenosti, ter dostopna kar najširšim krogom poslušalcev. Je odraz glasbenega talenta in življenskega optimizma, s katerim je Šandrič odprl svoj svet mogočne in bleščeče zvočnosti.

V času delovanja je svoje znanje poglabljal in utrjeval, od svojega značilnega pop rock sloga vedno pobarvanega z bogato inštrumentacijo, kitarskimi, klavirskimi in godalnimi vložki ter značilnim in močnim vokalom, pa do danes ni odstopil. Izjema naj bi bili le tematski albumi v folk rock slogu (kantavtor – akustična kitara – vokal), za bližnjo prihodnost pa Šandrič vendarle napoveduje nekatere eksperimentalne spremembe. Ker je bil in je še danes velik nasprotnik skonstruirane komercializacije, je komponiral kakor je vedel in moral, kakor mu je narekovala skladateljska vest. Tudi v zdajšnjem ustvarjalnem obdobju ne dela nobenih kompromisov in ravna strogo v skladu s svojimi umetniškimi potrebami.

Njegove pesmi govorijo o duhovnosti, ljubezni, ujetosti, življenju v verigah, dobrem in zlem, resnicah in lažeh, dušah, nesrečah, čarovnikih, ki zdravijo na daljavo, naključjih, ki ne obstajajo, igranju pokra, politiki, religiji, prijateljstvu, prosvetljenju, na splošno o stvareh, ki so avtorju blizu. Svojo prvo skupino PROBLEM, je ustanovil 1975. Poleg standardnega cover repertoarja, so posneli nekaj avtorskih skladb, znane so bile –Zadnja noč, Ko boš sama, Srečanje in Verjemi tej ljubezni. Z njegovim drugim bendom NORE SANJE se je zgodba nadaljevala, a še bolj intenzivno. Serija raznovrstnih nastopov obogatena z avtorsko aktivnostjo, torej s snemanjem svojih pesmi, je pripomogla k temu, da so začeli sodelovati v znanih radijskih oddajah, kjer so poslušalcem lahko predstavili glasbo, namenjeno izdaji longplay plošče. Snemali so tudi skladbe za zaključne festivale in še pred razpustitvijo skupine so s skladbo – Še vedno sanjam te – uspešno nastopili na festivalu Pop delavnica. Posneli so Šandričeve pesmi – Neznanec, Še vedno sanjam te, Vem koga že dolgo čakaš, Sanje o njej, Noro ljubljen kralj in Veter vedno piha proč, nekatere od teh pa so se kasneje znašle na njegovem prvem samostojnem albumu. Od leta 1984 do prve polovice 1987, je bil pevec in bas kitarist ansambla PRIZMA. Iz tega obdobja je znana njegova uspešnica, radijski hit – skladba Oprosti Anja.

Še v času delovanja Prizme (1986), je izdal svoj prvi album – Ženske z mojih slik – konec leta 1987, pa je s svojim prijateljem, klavijaturistom Alešem Lavričem ustanovil DUO – kot kaže za vse čase – z imenom BLACK JACK. Z ustanovitvijo te odlične devočlanske zasedbe, se je začelo zelo ustvarjalno obdobje sodelovanja dveh prijateljev in izvrstnih glasbenikov, ki traja še danes. Že v prvih dveh letih delovanja, je DUO BLACK JACK zbral že dvesto nastopov, največje zanimanje pa so vzbudili njuni znameniti nastopi na legendarnem portoroškem Kaštelu, kjer se je publika neizmerno zabavala, plesala in poslušala imitacije svetovnih evergreen ter pop in rock uspešnic v odličnih Blackjackovskih izvedbah, glasbeni užitki pa so se vlekli pozno v noč.

Novembra 1988 je Dušan Šandrič objavil svoj drugi samostojni album z naslovom – Mesto pod nemirnim nebom – skoraj istočasno pa je izšel Blackjackovski avtorski prvenec – Ljubezni nikar ne prodaj – (Januar 1989). Devetdeseta leta, ki so bila ustvarjalno najplodnejša, so prinesla proizvodnjo na veliko. Najprej 1990. Tega leta sta Šandrič in Lavrič v klubu Arcadia na Bernardinu v živo posnela deset kaset (kasneje so bile objavljene tudi zgoščenke) z naslovom Black Jack from Arcadia – cover – od CD 1 do CD 10, s kar stotimi uspešnicami iz repertoarja svetovne popularne glasbe, ki so bile namenjene organizatorjem kulturnih prireditev ter prodaji na živih nastopih. V naslednjih treh letih, ki sta jih poimenovala < era diskotek > sta doživljala najbolj pravljične koncertnozabavne trenutke, ker sta bila redna gosta na disko večerih z glasbenimi gosti, ki so jih prirejali glasbeni menedžerji ter lastniki in najemniki disko klubov. V tistem obdobju sta namreč z redkimi izjemami igrala v vseh diskotekah, kar jih je od Primorske do Prekmurja takrat premogla Slovenija. To je bil tudi čas njunih intenzivnih studijskih aktivnosti, snemanjem pa je med leti 1993 in 2000 sledila serijska izdaja zgoščenk. Prva med njimi je bila avtorska – Seks bum revolucija – (1993), takoj za njo pa cover – Nazaj v šestdeseta leta – (1996). Obe zgoščenki sta bili odlični, zlasti slednja se je dobro prodajala in je glasbenikoma prinesla veliko novih pohval. Potem pa se je zgodilo nekaj, kar se na slovenski sceni ni zgodilo že dolgo, morda nikoli. Dušan Šandrič je izdal kar štiri avtorske albume naenkrat (1996) – Maska – Svetla reka – Moč jagodnih polj – Iščoč diamante – kar je pomenilo, da je svojo avtorsko kolekcijo (brez zgoščenk dueta Black Jack) zaokrožil že na šest objavljenih solo projektov.

Po vrsti so si sledili še trije izdani albumi – 1997 – avtorski BLACK JACK – Festivalske pesmi – 1998 – cover BLACK JACK – Italijanske uspešnice in 1999 – avtorski BLACK JACK album Neukrotljive misli. Ob tako ustaljenem glasbenem ozračju in vzajemnem napajanju, ki sta bila odločilna za Šandričev in Lavričev odnos do glasbe, ki sta jo ustvarjala ob preigravanju glasb drugih skladateljev in izvajalcev, so bile potrebe po spremembah, preobrazbi in drugačnih usmeritvah neodložljive in naravne, čeprav nedotakljivost obstoja dueta BLACK JACK ni bila nikoli vprašljiva. Pravzaprav ob tehtnih razlogih in treznih razmišljanjih v nobenem obdobju vključno z zdajšnjim, ni prišla v poštev. Sprememba je bila ta, da sta prijateljsko analizirala zatopljenost v občutke in dogodke, ki so ju povezovali dvanajst let in modro sprostila sodelovanje, ter začela energijo usmerjati tudi k drugim glasbenikom in skupinam. Tako je Lavrič začel sodelovati z ansamblom Primorski fantje, Šandrič pa je nastopal samostojno in se občasno pridružil skupinam HOT DANCE, KASTOR in JUKE BOX.

Od tu naprej se je predvsem solistična pot Dušana Šandriča priklonila novemu obdobju, v keterem so izšla njegova najboljša avtorska dela. Po dvojni kompilaciji – Dušan Šandrič – pop rock 30 naj (1986 – 2006), je objavil še štiri spoštovanja vredne albume (2007 – 2013) – Odvrzimo verige – Poker – Naključja ne obstajajo in Čarovnikova soba – ki si zaslužijo visoko oceno. Če k temu prištejemo še tri izdane kompilacije (2015 – 2016) z naslovi – Dušan Šandrič Rock CD 3 – Neznanec – Vselej je pravi čas – je Šandričev glasbeni kovček napolnjen, a le do ene tretine. Na vrsto so prišli akustični in drugi tematskosporočilni albumi.

Comments are closed