Glasbeni stil na avtorskih albumih

V avtorski glasbi Dušana Šandriča je moč prepoznati številne vplive iz reportoarja popularne glasbe. Že od samega začetka je v njegovi ustvarjalni usmeritvi melodična rock glasba imela prevladujoč vpliv. Na svojem prvem albumu Ženske z mojih slik se je spogledoval z žanrom poslušalcem dostopnega in sentimentalno komercialnega popa, čeprav se je na tem albumu, tako kot na svojih poznejših stvaritvah, osredotočal na rock elemente v glasbi, z rokersko bogatimi kitarskimi soli, v strukturah jasno prepoznavnih skladb, ki so bile dokaj preproste in enostavne. Če odštejemo povsem rokerski album Odvrzimo verige, ki je izšel leta 2007, je tako po strukturi, kot v občutku težko določiti, kateri kategoriji pripada določena zgoščenka.

Najvidnejše značilnosti so Dušanov prevladujoč, topel, uglajen in raznolik vokal, pop-rock pesmi, dopolnjene z močno okrepljenim zvokom, dopolnjenim z pihali, trobili in godalnimi inštrumenti, romantične balade, lahkotne, poskočne in včasih komične skladbe, tudi opernega stila, njihove prepletene harmonije pa imajo svoje korenine v številnih vokalno inštrumentalnih britanskih in ameriških skupinah iz petdesetih, šestdesetih, pa tudi iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Tu najdejo svoje mesto tudi mnogi posamezniki in kantavtorji, katerih izrazito duhoven in ustvarjalen talent je globoko spoštoval. Ob tem je treba poudariti, da je Šandričeva glasba po svoji originalnosti, individualnosti in avtentičnosti povsem samosvoja. Dušan Šandrič je kot glasbenik znan po tem, da nima veliko sodelavcev in nekako deluje po načelu, večino stvari naredi sam, a je skozi glasbo vedno sposoben posredovati svoja čustva, ta trend pa se iz albuma v album nadaljuje.

Comments are closed