HOT DANCE

RAZNOVRSTNI IN PREPRIČLJIVI

Vokalno inštrumentalni kvintet HOT DANCE

Dušan Šandrič – kitara, vokal
Bojan Štros – kitara, vokal
Fabrizio Šalinger – klavijature
Erminio Zankola – kitara, vokal
Tomislav Mužinič – klavijature

 

V 90. letih so se v slovenskem glasbenem prostoru pojavile nove komercialne cover skupine, ki so se zgledovale po mnogih svetovnih vzornikih in so v repertoar zlivale vse po vrsti, od jugoslovanskih komercialnih hitov, latino popa, merseybeata, countrya, diska, popa šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let, melodičnega rocka, do slovenske zabavne in narodnozabavne glasbe. Med njimi je bilo največ dvočlanskih zasedb, ki so kar tekmovale v tem, katera bo bolj prepričala glasbene prireditelje in v glavnem plesno publiko, da se lahko z ritem mašinami in novimi modeli klavijatur enakovredno kosa naprimer s kvarteti in kvinteti. A to je bila zelo zahtevna glasbena naloga, ki je narekovala, da mora glasbenik v takšnih primerih imeti poleg povprečne nadarjenosti tudi drugačno in bolj prefinjeno tehnično znanje ter ekstra kvaliteto in talentiranost. Z izjemo primorskega super dueta Black Jack, bi lahko tiste, ki jim je to uspelo prešteli na prste ene roke.

Kljub temu pa so se poleg navala manjših zasedb ustanavljale tudi nove veččlanske skupine z identičnim repertoarjem in stilsko opredelitvijo. Ena takšnih skupin je bila tudi primorska zasedba HOT DANCE. Sestavljali so jo glavni pevec in kitarist Dušan Šandrič, pevec in kitarist Bojan Štros, ritem kitarist Erminio Zankola ter klavijaturista Fabrizio Šalinger in Tomislav Mužinič. Njihov pristop je bil – daj ljudem kar si želijo – zato je bil temu primeren tudi njihov skrbno izbran repertoar, ki se je zlil v mešanico lahkotne, na popu temelječe melodike in poskočnih plesnih ritmov za vse generacije. Poslušalce in plesalce so pridobivali z neprestanim nastopanjem, z vzorniki jim je bila skupna tesna vez z občinstvom ter sposobnost, da privlačnost živega dogodka prenesejo na vsak naslednji nastop.

Sarajevski rock glasbenik Bojan Štros, ki se je med vojno v Bosni preselil v Slovenijo, se je z bogatimi izkušnjami dobro vklopil v zabavljaški slog, vokalno in inštrumentalno podajanje ter postavljaški slog in je bil z Dušanom Šandričem idejni vodja skupine. Kvintet se je sčasoma ali po potrebi spremenil v trio – Dušan Šandrič, Bojan Štros, Fabrizio Šalinger. Zasedba HOT DANCE je na slovenski glasbenoplesni sceni (v glavnem na primorskem) delovala od 1999 do 2005. Avtorske glasbe niso snemali v glavnem zaradi nezainteresiranosti, saj se je Dušan Šandrič že dolgo ukvarjal z izdajanjem svojih albumov, pa tudi Bojan Štros in Tomislav Mužinič sta idejno že imela drugačne glasbene načrte. Skupina se torej niti ni pretirano trudila preiti k zrelejšemu obdobju, zato je zaradi pomanjkanja ambicij po šestih letih prenehala z delovanjem.

 

Comments are closed